Zelený politik zvyšuje emise oxidu uhličitého

4. 08. 2021 21:35:26
Guvernér New Yorku Andrew Cuomo nedávno slavnostně oznámil předčasné ukončení provozu jaderné elektrárny Indian Point, která zásobovala stát New York bezemisní elektřinou. Výsledek se brzy dostavil.

Guvernér státu New York Andrew M. Cuomo je považován za značně zeleného politika, který se velmi zasazuje o boj proti změnám klimatu, jejichž příčinou jsou podle současného klimatického dogmatu považovány hlavně antropogenní emise oxidu uhličitého a dalších radiačně aktivních plynů. Je autorem tohoto vyjádření: „Klimatická změna je realita a nebojovat s ní („not to address it“) je ignorantství z pozice vlády a nezodpovědnost z hlediska občanů“.

Samozřejmě, můžeme mít oprávněné pochybnosti o smysluplnost boje s klimatickou změnou, který navíc probíhá téměř výhradně pouze v Evropě a v USA, zatímco Čína mohutně staví uhelné elektrárny a zvyšuje svůj vliv ve světě mimo jiné stále sílícím postavením v oblasti surovin a výrobků pro elektromobilitu a tzv. obnovitelné zdroje, ale tyto námitky nechme prozatím stranou. Přijměme tedy skutečnost, že současná zelená politika, která se výrazně prosazuje především ve vyspělých zemích Evropy a v USA, je dominantně orientovaná na snížení emisí oxidu uhličitého, metanu a dalších tzv. radiačně aktivních (skleníkových) plynů, což bude spojeno s nezanedbatelným zvýšením životních nákladů a snížením mobility jejich občanů a snížením konkurenceschopnosti jejich podniků ve srovnání s rozvíjejícími se zeměmi, zejména asijskými.

Andrew Cuomo se z důvodů obav o bezpečnost dlouhodobě zasazoval o zavření jaderné elektrárny Indian Point na řece Hudson, což se na konci dubna tohoto roku podařilo. Nechal se slyšet: „Po letech spolupráce s federálními, oblastními a lokálními agenturami a vládami jsme našli cestu k bezpečnému uzavření [jaderné elektrárny] Indian Point, čímž jsme ukončili hrozbu, kterou tato elektrárna představovala pro naši oblast, stát, zemi a celý svět. Je to vítězství pro zdraví a bezpečnost občanů New Yorku a představuje velký a agresívní krok směrem k našemu cíli, kterým je čisté energie.“

Výsledek uzavření této elektrárny se dostavil prakticky okamžitě: První měsíc po ukončení provozu stouply emise oxidu uhličitého v elektroenergetickém sektoru státu New York o 37 %, na jednotku vyrobené elektrické energie činilo zvýšení 46 %, protože výroba elektřiny byla nahrazena fosilními palivy, především zemním plynem. Opět tedy narazilo zbožné zelené přání a vznešené řeči na fyzikální a ekonomickou realitu, přičemž žádné velké demonstrace rozzuřených zelených aktivistů se v New Yorku proti tomuto vývoji nekonaly.

Podobně paradoxy máme koneckonců také v Evropě, kde Německo má stále o třetinu vyšší emise CO2 na hlavu než „jaderná“ Francie, a to hodlá do konce příštího roku uzavřít všechny zbývající atomové elektrárny a v silniční dopravě zvyšovat podíl elektromobilů. A protože tzv. obnovitelné zdroje jsou s výjimkou biomasy a částečně vodní energie velmi závislé na průběhu počasí, k radosti ruského prezidenta nezbývá Německu a koneckonců většině Evropy nic jiného, než kupovat a spalovat zemní plyn, jehož emise CO2 tvoří sice 50 % ve srovnání s uhlím, ale těžba a doprava plynu je spojená s jeho úniky, přičemž metan, jeho hlavní složka, je výrazně silnějším skleníkovým plynem než ten proklínaný oxid uhličitý.

To jsou paradoxy. Západní Evropa často a hlasitě odsuzuje Rusko, vyhlašuje různé sankce, ale na druhé straně leze do chomoutu surovinové závislosti na Rusku a Číně, která také není zrovna příkladem svobodné otevřené společnosti.

Dalším paradoxem je nepříliš zdůrazňovaná skutečnost, že zvyšující se koncentrace CO2 ozeleňují planetu (viz zde), takže tzv. zelená politika je vlastně bojem proti zelenější planetě.

To jsou paradoxy, pane Vaněk ...

Autor: Milan Šálek | středa 4.8.2021 21:35 | karma článku: 36.49 | přečteno: 1178x

Další články blogera

Milan Šálek

Více solárních a větrných elektráren – dražší elektřina!

Podíváme-li se na energetický mix států Evropské unie, vidíme celkem jednoznačnou závislost: Čím více solárních a větrných elektráren, tím dražší elektřina, zatímco u podílu jaderných zdrojů je tomu spíše naopak.

15.11.2023 v 17:48 | Karma článku: 29.58 | Přečteno: 640 | Diskuse

Milan Šálek

Zbourají družice klimatologické dogma?

Desetiletí nás velká část zelených politiků a aktivistů přesvědčuje, že člověk emisemi oxidu uhličitého nebezpečně otepluje planetu zvyšováním skleníkového efektu. Družicová data ale ukazují v poslední době poněkud jiný obrázek.

28.9.2023 v 23:45 | Karma článku: 34.00 | Přečteno: 1240 | Diskuse

Milan Šálek

Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Ministr životního prostředí si stýská nad úbytkem hmyzu a zároveň připravuje cestu technologiím, které je budou ve větší míře likvidovat.

30.8.2023 v 22:10 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 417 | Diskuse

Milan Šálek

Opět nás straší klimatickou změnou

Ve sdělovacích prostředcích se ve zvýšené míře opět objevují katastrofické zprávy o tom, jak nastane klimatická apokalypsa, pokud průměrná teplota (odchylka od průměru) u zemského povrchu překročí 1,5 °C.

19.5.2023 v 19:06 | Karma článku: 42.28 | Přečteno: 3253 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

Odborník, který se živí meteorologií a který si rád ověřuje (dez)informace, které se často týkají fenoménu tzv. klimatických změn.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...