Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Mohou za změnu klimatu pouze antropogenní emise skleníkových plynů?

Výzkumníci F. Vahrenholt a R. Dübal ve své práci naznačují, že za klimatickou změnou v posledních desetiletích nemusí stát pouze zvýšená koncentrace oxidu uhličitého, ale také, a možná i dominantně, změna propustnosti oblačnosti.

Poslední zpráva Mezivládní komise pro klimatické změny (IPCC) nás přesvědčuje, že za celkové oteplení podnebí mohou antropogenní emise skleníkových plynů, především oxid uhličitý, načež zelení aktivisté a politikové z toho dělají téměř konec světa, kvůli kterému je nutno provést kroky vedoucí k propadu až třetiny občanů do energetické a zřejmě i celkové chudoby. Stále se zdůrazňuje pouze tato příčina, ale nedávno vydaná práce naznačuje, že na oteplení v posledních dvaceti letech má pravděpodobně významný vliv změna propustnosti oblačnosti pro různá spektra záření.

Výzkumníci Fritz Vahrenholt a Rolf Dübal zjistili ze satelitního měření projektu CERES, že se zmenšuje podíl odraženého slunečního záření z oblačnosti (tzv. albedo), jinak řečeno, že více krátkovlnného slunečního záření dopadá na zemský povrch, přičemž od r. 2000 je odhadován tento vliv po odečtení dlouhovlnných toků záření na +0,8 W/m2. To je ve značném kontrastu s tvrzením IPCC, že oteplení je (téměř) výhradně podmíněno emisemi skleníkových plynů.

Je to malé číslo, ale není daleko od současného odhadovaného radiačního účinku oxidu uhličitého (zhruba 1 - 2 W/m2), který má navíc celkově logaritmický charakter, tedy, že s jeho rostoucí koncentrací další navýšení radiačního účinku klesá. Budoucnost ukáže, kdo má pravdu, ale vzhledem k nejistotám ve výpočtech budoucího klimatu v globálních cirkulačních modelech není vůbec zaručeno, že celá navržená strastiplná cesta k tzv. uhlíkové neutralitě není jenom jeden velký a značně drahý omyl, přičemž o splnitelnosti tohoto cíle se dá s úspěchem pochybovat. Někteří klimatologové doporučují vzhledem k těmto nejistotám strategii zvanou „No regret“, což se dá vyložit jako postup, optimalizující celkové náklady na zmenšení či odvrácení hrozícího problému i pro případ, že problém nenastane, popř. že problém nastane s podstatně menší intenzitou. Příkladem budiž nízkoemisní jaderná energetika, která nezmenšuje pouze vypouštění onoho proklínaného oxidu uhličitého (který mimochodem ozeleňuje planetu, což nenápadně zmiňuje i IPCC, ale hluboko v ještě nedokončené podrobné zprávě), ale celkově šetří životní prostředí i z hlediska dalších vlivů, jako je zábor krajiny, hlučnost, ohrožení ptactva apod.  Zatím se ukazuje, že vzhledem k nestálosti tzv. obnovitelných zdrojů energie, zejména solárních a větrných elektráren, je jejich nasazování značně problematickou a velmi drahou cestou, kterou navíc významně zhoršujeme naši konkurenceschopnost a energetickou bezpečnost, což mimochodem šikovně využívá Rusko. Úplným nesmyslem je v této souvislosti současný boj proti jaderné energetice v Německu i jiných zemích Evropy; jak např. píše Ted Nordhaus, tak téměř všechny země, které se zbavují jaderných elektráren, navyšují v elektroenergetice podíl fosilních zdrojů.

Vzhledem k současnému vývoji v oblasti cen a dostupnosti energií to v Evropě bohužel vypadá, že vyvolanou klimatickou paniku řeší některé státy a celkově Evropská unie v čele s komisí takovým způsobem, že „lék“ v podobě masívního nasazování tzv. obnovitelných zdrojů energie je horší než „nemoc“, která možná ani nemocí není. Pokud se Evropská unie nevzpamatuje a bude nadále podléhat klimatické hysterii a iracionálnímu „řešení“ v podobě zdražování a horší dostupnosti energií, tak za pár let zde můžeme mít takové ekonomické a sociální otřesy, že budeme se slzou v oku vzpomínat na báječná léta, kdy tu řádila tzv. „klimatická krize“.

Autor: Milan Šálek | pondělí 11.10.2021 21:46 | karma článku: 31,49 | přečteno: 757x
  • Další články autora

Milan Šálek

Více solárních a větrných elektráren – dražší elektřina!

Podíváme-li se na energetický mix států Evropské unie, vidíme celkem jednoznačnou závislost: Čím více solárních a větrných elektráren, tím dražší elektřina, zatímco u podílu jaderných zdrojů je tomu spíše naopak.

15.11.2023 v 17:48 | Karma: 29,68 | Přečteno: 646x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Zbourají družice klimatologické dogma?

Desetiletí nás velká část zelených politiků a aktivistů přesvědčuje, že člověk emisemi oxidu uhličitého nebezpečně otepluje planetu zvyšováním skleníkového efektu. Družicová data ale ukazují v poslední době poněkud jiný obrázek.

28.9.2023 v 23:45 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Milan Šálek

Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Ministr životního prostředí si stýská nad úbytkem hmyzu a zároveň připravuje cestu technologiím, které je budou ve větší míře likvidovat.

30.8.2023 v 22:10 | Karma: 25,44 | Přečteno: 417x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Opět nás straší klimatickou změnou

Ve sdělovacích prostředcích se ve zvýšené míře opět objevují katastrofické zprávy o tom, jak nastane klimatická apokalypsa, pokud průměrná teplota (odchylka od průměru) u zemského povrchu překročí 1,5 °C.

19.5.2023 v 19:06 | Karma: 42,28 | Přečteno: 3266x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Propagátor elektromobility nestydatě lže

Když nestačí argumenty, nastupuje pomluva. Tak se dá označit tweet pana Hataše po pořadu „Máte slovo“, kde se probíraly výhody a nevýhody navrhovaného zákazu automobilů se spalovacím motorem.

9.3.2023 v 22:57 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Odborník, který se živí meteorologií a který si rád ověřuje (dez)informace, které se často týkají fenoménu tzv. klimatických změn.

Seznam rubrik