Dodělejte už tu klimatickou zprávu!

7. 04. 2022 0:13:49
Člověk by si myslel, že zpráva IPCC o fyzikálních základech klimatické změny je dávno hotová, když máme už půl roku po vydání jejího Shrnutí pro politiky. Pro leckoho je to asi překvapivé, ale není tomu tak.

V těchto dnech zase média vybubnovávají zprávu o klimatické katastrofě, která údajně vyplývá z aktuální zprávy IPCC, a to třetí pracovní skupiny (AR6 WG III), o tzv. mitigaci, tj. boji proti těmto změnám (nejlépe po německém zeleném vzoru, tedy vypínáním jádra a náhradou zemním plynem a sem tam nějakým větrníkem, dlužno dodat s určitou mírou sarkasmu). My se však vrátíme ke zprávě první pracovní skupiny o fyzikálních základech změn klimatu, která vyšla v srpnu 2021.

Mezivládní panel pro klimatickou změnu se prezentuje poměrně zvláštním typem práce. Udělá se jakási předběžná verze podrobné zprávy, pak se napíše shrnutí pro politiky (Summary for policymakers), ale podrobná zpráva (tj. od stránky cca 43 dál) je stále „předmětem závěrečné editace“. Viz obrázek, který ukazuje jednu stránku z podrobné zprávy, kde je přes půl roku stále šikmý „vodotisk“ s textem: ACCEPTED VERSION. SUBJECT TO FINAL EDITS“ („PŘIJATÁ VERZE. PŘEDMĚT ZÁVĚREČNÉ EDITACE“).

V podrobném textu této kapitoly 2.3.4.3.3 se zrovna píše o globálním ozeleňování („greening“), kde jsem některé části zvýraznil. I když má kapitola politicky korektnější název „Global greening and browning“, píše se zde např. o tom, že vegetační index NDVI narostl na sedmdesáti procentech zemského povrchu, index plochy listoví (Leaf Area Index) od r. 2000 do r. 2017 narostl na jedné třetině vegetačně aktivního ("vegetated") území. Celková plocha lesů narostla mezi roky 1982-2016 o 7 %. V této kapitole se také píše, že v některých oblastech došlo i k lokálnímu (tedy nikoliv globálnímu) „hnědnutí“ („browning“). To se údajně podílelo na částečném zpomalování procesu globálního ozeleňování v posledních letech, ale to samozřejmě celkový trend zásadně neovlivnilo.

Celkově je v této kapitole shledána příčina zelenějšího zemského povrchu ve fertilizačním efektu (tedy hnojení) onoho démonizovaného oxidu uhličitého, který se údajně podílí na veškerém klimatickém zlu. Tedy kromě toho ozeleňování, které asi nemůžeme považovat úplně za špatné, pokud tedy nepokládáme za nejcennější zrovna pouště a ledovce. Nevím, proč se zmínka o zelenější Zemi díky CO2 do Shrnutí pro politiky nevešla, důvody vynechání tohoto poměrně důležitého sdělení nechám na úvahách laskavého čtenáře.

Ale to není hlavní důvod, proč tuto poznámku píši. Stále mi připadá podivné, proč je na stránkách podrobné zprávy psáno, že je tento text předmětem závěrečné editace. A to přes půl roku po vydání politického shrnutí této zprávy. Představte si třeba studenta, který by chtěl obhajovat dejme tomu dizertační práci s tím, že má jenom celkové shrnutí, ale podrobný text teprve dodělává. Asi by ho k obhajobě těžko připustili, ale u IPCC je tento postup normou, týká se podrobných zpráv všech odborných skupin. Ano, zpráva o několika tisících stran není totéž, co dizertační práce, ale stále si myslím, že by to mělo být spíše naopak; tedy nejdříve se napíše a dokončí podrobná zpráva a teprve poté shrnutí. Takhle to vypadá, že podrobná zpráva se podle politického shrnutí dolaďuje, i když asi nikoliv zásadně.

Co je ale také zajímavé, že to zřejmě nikomu nevadí, nikde jsem nezaznamenal žádnou kritiku tohoto postupu. Když se chce člověk do podrobné zprávy o fyzikálních základech klimatické změny začíst, je to stále určitým způsobem masochismus, protože třeba odkazované grafy a mapy jsou někde o desítky stránek jinde oproti textu, který dané obrázky rozebírá, viz ukázka kapitoly o ozeleňování Země. Asi to opravdu snad kromě nějakých bláznivých šťouralů nikdo nečte, tedy určitě ne novináři, zelení aktivisté a politici, z nichž mnozí chtějí zachránit svět, i kdyby neměl zůstat kámen na kameni.

Autor: Milan Šálek | čtvrtek 7.4.2022 0:13 | karma článku: 28.09 | přečteno: 635x

Další články blogera

Milan Šálek

Více solárních a větrných elektráren – dražší elektřina!

Podíváme-li se na energetický mix států Evropské unie, vidíme celkem jednoznačnou závislost: Čím více solárních a větrných elektráren, tím dražší elektřina, zatímco u podílu jaderných zdrojů je tomu spíše naopak.

15.11.2023 v 17:48 | Karma článku: 29.58 | Přečteno: 640 | Diskuse

Milan Šálek

Zbourají družice klimatologické dogma?

Desetiletí nás velká část zelených politiků a aktivistů přesvědčuje, že člověk emisemi oxidu uhličitého nebezpečně otepluje planetu zvyšováním skleníkového efektu. Družicová data ale ukazují v poslední době poněkud jiný obrázek.

28.9.2023 v 23:45 | Karma článku: 34.00 | Přečteno: 1240 | Diskuse

Milan Šálek

Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Ministr životního prostředí si stýská nad úbytkem hmyzu a zároveň připravuje cestu technologiím, které je budou ve větší míře likvidovat.

30.8.2023 v 22:10 | Karma článku: 25.44 | Přečteno: 417 | Diskuse

Milan Šálek

Opět nás straší klimatickou změnou

Ve sdělovacích prostředcích se ve zvýšené míře opět objevují katastrofické zprávy o tom, jak nastane klimatická apokalypsa, pokud průměrná teplota (odchylka od průměru) u zemského povrchu překročí 1,5 °C.

19.5.2023 v 19:06 | Karma článku: 42.28 | Přečteno: 3253 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 37 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1613

Odborník, který se živí meteorologií a který si rád ověřuje (dez)informace, které se často týkají fenoménu tzv. klimatických změn.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...