Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Opět nás straší klimatickou změnou

Ve sdělovacích prostředcích se ve zvýšené míře opět objevují katastrofické zprávy o tom, jak nastane klimatická apokalypsa, pokud průměrná teplota (odchylka od průměru) u zemského povrchu překročí 1,5 °C.

Zajímavé na to je, že ještě před cca deseti lety byl práh údajné klimatické katastrofy 2 °C, ale z nějakého důvodu se potichu přešlo k nižší hodnotě. Je vhodné si připomenout, že se jedná hlavně o politické rozhodnutí, protože pokud by mělo být čistě odborné, tak by asi nebylo tak hezky zaokrouhlené na půl stupně. Koneckonců, takových nepodložených alarmistických až hysterických předpovědí jsme viděli v minulých desetiletích obrovské množství

Představte si tu hrůzu, když najednou budou teploty vyšší v průměru o 0,5 °C oproti dnešku. Třeba jenom tím, že se rozrůstají města, nebo že nastane efekt El Nino. Zimy budou (možná) v průměru o půl stupně mírnější (což mnoho lidí vzhledem k zelené politice úmyslného zdražování elektřiny a tepla jenom přivítá), v létě bude odpoledne namísto 30 °C třeba 30,5 °C. A to je nám předkládáno jako katastrofa.

Samozřejmě, klimatičtí obchodníci se strachem (a Vašimi penězi, které z Vás chtějí vytáhnout) budou šermovat narůstajícími extrémy počasí, ale skutečnost je taková, že kromě vyšších teplot se v podstatě při oteplení o zhruba jeden stupeň za sto let s podnebím v oblastí extrémních jevů nic zásadního nestalo. Vlivem antropogenních emisí CO2 je naše planeta zelenější, klimatologové z IPCC kromě vyšších teplot vyhrabali v poslední zprávě pouze další dva povětrnostní jevy, u kterých našli aspoň slabý signál změny (intenzivnější srážky a výskyt sucha), ale nenápadně přiznávají, že jejich vlastní přesvědčení o to, že to způsobily emise skleníkových plynů, je dominantně nízké. U sucha, se kterým naši zelení politici před pár lety tak srdnatě bojovali, není na třech čtvrtinách zemského povrchu patrný ani směr vývoje, tedy zda se sucha zhoršují nebo zlepšují; třeba na grafe zde  je krásně vidět vývoj (či spíše “nevývoj” sucha v USA). To ale nebrání bezskrupulózním aktivistům a zeleným politikům, aby neustále nekřičeli fráze a hesla o tzv. klimatické krizi či nouzi a o tom, jak za téměř veškerá sucha, tornáda či povodně může činnost člověka. Tato jednostranná zelená mediální hysterie, prosazovaná i našimi veřejnoprávními sdělovacími prostředky, má hlavně pomoci politicky prosadit další opatření, která zdraží energetické komodity, zhorší celkovou mobilitu a hlavně posílí politický a ekonomický vliv lidí spojených s tzv. klimaticko-průmyslovým komplexem. 

Klimaticko průmyslový komplex je spojenectví zelených politiků, aktivistů, podnikatelů závislých na na neustálém přítoku dotačních prostředků z navyšovaných klimatických daní (tj. z emisních povolenek), a také mediální sféry (včetně veřejnoprávních médií!), která miluje strašení a dramata. Patří mezi ně také spekulanti s emisními povolenkami, ve kterých se točí stále více prostředků, na které se musíme povinně skládat všichni, co používáme energetické komodity, které mají většinou nezanedbatelný fosilní podíl. Klimaticko-průmyslový komplex se přitom snaží blokovat či aspoň znesnadňovat jakékoli skutečně efektivní řešení směřující k omezování fosilních paliv a emisí oxidu uhličitého, pokud to omezování považujeme za rozumné, protože by si sami zmenšovali přítok prostředků. Neustále šermuje tzv. obnovitelnými zdroji energie, tedy spíše občasnými zdroji energie (OZE), které ale žádné skutečně zásadní řešení emisí nepřinášejí, spíše jsou spojené s dalším vícenáklady na udržování záloh a stability elektroenergetické sítě. 

Porovnejme situaci dvou zemí, které mají přibližně stejné geografické podmínky, Francie a Německa. Francie si během během sedmdesátých a osmdesátých let minulého století (!) zajistila 70 % elektřiny z jádra, přičemž tento podíl celkem udržuje. Německo před dvaceti lety vsadilo na občasné zdroje (OZE) a na jaře tohoto roku s velkou slávou uzavřelo poslední jaderné elektrárny, přičemž svoji vizi vnucuje celé Evropě. A jaký je výsledek? Francie má podle tohoto zdroje  za poslední rok (od dubna 2022 do dubna 2023) měrné emise z elektroenergetiky 46 g/kWh, zatímco “zelené” Německo 394 g/kWh, čili nejméně osmkrát vyšší! To Německo, které nám mnozí zelení aktivisté  a politici dávají za vzor té správné “klimatické” transformace. Připomeňme, že zelené vlivové organizace typu Greenpeace či Hnutí Duha jsou dlouhá desetiletí zuřivými bojovníky právě proti jaderné energetice. 

Pokud tedy vezmeme v potaz vývoj energetiky v Německu, kde je zelené hnutí ze zemí Evropské unie asi nejsilnější, a ve Francii, kde aspoň zatím v této oblasti převládl zdravý rozum, je zřejmé, že bez všech těch zelených aktivit by bylo spalování fosilních paliv i emisí pravděpodobně méně. 

To mě vede k závěru, za daleko větší nebezpečí než nějaké překročení 1,5 °C považuji působení klimaticko-průmyslového komplexu, který si ve spojení se spřátelenými sdělovacími prostředky přivlastňuje stále více ekonomické a politické moci. A to na úkor většiny občanů, kterým ordinuje askezi a chudnutí, přičemž jim vnucuje bláhové přesvědčení, že to nějak znatelně ovlivní vývoj podnebí. I proto je ta velká varování o údajné klimatické apokalypse nutné brát s velkou rezervou, protože je to především propagandistický nástroj k ovládání veřejnosti. Zároveň je nutné připomenout, že zejména v Asii jsou sílící autokratické až diktátorské režimy, které pro demokratický svět představují daleko větší nebezpečí než nějaká klimatická změna. V Evropě bychom měli posilovat spíše naši ekonomickou a vojenskou sílu než bojovat se změnou podnebí, zvláště přes pokud je tento “boj” veden neefektivními až nesmyslnými opatřeními typu prosazování občasných zdrojů energie nebo zákazů aut se spalovacím motorem. Takto se jen oslabujeme, což v Číně i v Rusku jenom vítají. 

Autor: Milan Šálek | pátek 19.5.2023 19:06 | karma článku: 42,28 | přečteno: 3266x
  • Další články autora

Milan Šálek

Více solárních a větrných elektráren – dražší elektřina!

Podíváme-li se na energetický mix států Evropské unie, vidíme celkem jednoznačnou závislost: Čím více solárních a větrných elektráren, tím dražší elektřina, zatímco u podílu jaderných zdrojů je tomu spíše naopak.

15.11.2023 v 17:48 | Karma: 29,68 | Přečteno: 646x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Zbourají družice klimatologické dogma?

Desetiletí nás velká část zelených politiků a aktivistů přesvědčuje, že člověk emisemi oxidu uhličitého nebezpečně otepluje planetu zvyšováním skleníkového efektu. Družicová data ale ukazují v poslední době poněkud jiný obrázek.

28.9.2023 v 23:45 | Karma: 34,00 | Přečteno: 1254x | Diskuse| Věda

Milan Šálek

Ministr Hladík podporuje větší likvidaci hmyzu

Ministr životního prostředí si stýská nad úbytkem hmyzu a zároveň připravuje cestu technologiím, které je budou ve větší míře likvidovat.

30.8.2023 v 22:10 | Karma: 25,44 | Přečteno: 417x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Propagátor elektromobility nestydatě lže

Když nestačí argumenty, nastupuje pomluva. Tak se dá označit tweet pana Hataše po pořadu „Máte slovo“, kde se probíraly výhody a nevýhody navrhovaného zákazu automobilů se spalovacím motorem.

9.3.2023 v 22:57 | Karma: 38,33 | Přečteno: 1512x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Milan Šálek

Ukázka zelené energetiky

Směřování evropské energetiky je naprostá urážka zdravého rozumu. Ubližuje se lidem, životnímu prostředí, přičemž na klima to nebude mít měřitelný vliv.

7.12.2022 v 0:49 | Karma: 37,44 | Přečteno: 1435x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 37
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1613x
Odborník, který se živí meteorologií a který si rád ověřuje (dez)informace, které se často týkají fenoménu tzv. klimatických změn.

Seznam rubrik